середу, 14 грудня 2016 р.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Кожного року в Україні 14-го грудня відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Тому, що саме 14 грудня - день завершення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.
Дата 14 грудня, коли відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, не пов'язана безпосередньо з процесом спорудження об'єкта "Укриття" над пошкодженим аварією блоком ЧАЕС. Однак саме в цей день в центральних виданнях СРСР з'явилося Повідомлення ЦК КПРС і Ради міністрів про те, що "саркофаг" побудований і надійно вкрив зруйнований енергоблок.

Нагадуємо, що 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС, недалеко від Києва, сталася Чорнобильська аварія.
За свідченнями очевидців, в цей час відбулося два потужні вибухи з руйнуванням частини реакторного блоку і машинного залу, на енергоблоці № 4 ЧАЕС виникла пожежа. До 15-ї години того ж дня було достовірно встановлено, що реактор зруйнований, а з його розвалу в атмосферу надходить величезна кількість радіоактивних речовин (всього було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів, 190 тонн радіоактивних речовин).
В результаті аварії сталося найсильніше радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Вибух був настільки потужним, що забруднення тій чи іншій мірі інтенсивності поширилося на значні ділянки території Радянського Союзу (насамперед, України, Білорусії, Росії) - на площі 160 тис.кв.км. Понад 400 тис. Осіб були переселені.
Завдяки мужності ліквідаторів наслідків катастрофи, аварія була локалізована. Однак багато хто з ліквідаторів наслідків катастрофи позбулися життя або втратили здоров'я і страждають від наслідків опромінення донині.

Ідея Дня ліквідаотра полягає в тому, щоб ще раз нагадати суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців.

Немає коментарів:

Дописати коментар