понеділок, 3 вересня 2018 р.

Увага! Діти на дорозі!

В перший день навчального року була проведена бесіда "Правила дорожнього руху"


ОСНОВНІ ПРАВИЛА

безпечної поведінки на дорозі

1. Ніколи не вибігайте на дорогу перед автомобілем, що наближається, - водій не зможе зупинити машину відразу.
2. Проїжджу частину переходити тільки у встановлених місцях по пішохідних переходах, переконавшись у тому, що транспорт, який наближається ліворуч і праворуч, пропускає вас.
3. Машини, що стоять поблизу тротуару, закривають вам огляд дороги. Тому спочатку потрібно виглянути з-за машини, що стоїть, оцінити обстановку і, переконавшись у безпеці, переходити
4. Вийшовши з автобуса чи тролейбуса, не бігайте з-за нього на дорогу. Зачекайте, поки він від'їде, і тільки потім, переконавшись у відсутності машин, переходьте дорогу.
5. При виході з трамвая пройдіть на тротуар, дійдіть до найближчого пішохідного переходу і перейдіть проїжджу частину.
6. Не вибігайте на дорогу поза зоною пішохідного переходу, в цьому місці водій не очікує пішоходів і не зможе миттєво зупинити автомобіль.
7. Не можна виїжджати на проїжджу частину на скейтах і ролікових ковзанах
8. Небезпечно грати в м'яч і інші ігри поряд з проїжджою частиною, краще це робити у дворі або на дитячому майданчику.

А чи знаєте Ви, що:
  • Першим в історії правителем, який ввів правила дорожнього руху, був Гай Юлій Цезар. Він        видав закон, відповідно до якого жінки Риму не мали права керувати колісницями.
  • Ще з січня 1618 року російський цар Петро І видав наказ про правила дорожнього руху. Ці правила обмежували швидкість їзди. Було введено правосторонній рух.
  • Складова Правил дорожнього руху — дорожні знаки. Вони у своєму розвитку пройшли довгий шлях станов­лення та удосконалення — від верстових, кілометрових.стовпів та попереджувального трикутника "Обережно, жаби!" до міжнародної стандартизації.
  • Нині, окрім регулювальника, найголовніший "коман­дир" вуличного руху — світлофор. А його прототипом бувсемафор, вперше встановлений у Лондоні в 1868 році. Перші електричні світлофори з'явилися в США в 1914 році. Вони мали всього два кольори — червоний і зелений, а до цього просто по черзі відкривалися-закривалися кольорові планшети — екрани. У Нью-Йорку в 1918-му, а в Москві в 1930 році встановлені перші триколірні світлофори.
  • Тільки в 1891 році вперше в Україні, а саме в Одесі, з'явився автомобіль. Порушникам Правил дорожнього руху передбачено різні покарання.
  • У 1940 році прийняті типові правила дорожнього руху. Вони змінювалися, доповнювалися, удосконалювалися кілька сотен раз. Виходячи з вимог міжнародних правил, враховуючи передовий досвід, 1 січня 2002 року введені нові "Правила дорожнього руху України". Вони обов'яз­кові для всіх учасників руху.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що з десяти дорожніх пригод дев'ять відбувається з вини водіїв. Насамперед через перевищення швидкості, порушення безпечної дистанції, безпечного інтервалу, неуважність, сп'яніння, а також за безпечності пішоходів. На пішоходів — порушників дорожнього руху, накладають штрафи. А якщо це привело до дорожньо-транспортної пригоди, й кримінальну відповідальність.
  • У Франції за перевищення швидкості поліцейський може випустити повітря з усіх коліс автомобіля. На Філіппінах винуватця порушення правил руху не тільки штрафують, але й у примусовому порядку відправляють на 4 години копати або чистити придорожні канави,. прибирати вулиці та сквери, фарбувати огорожі тощо.






Немає коментарів:

Дописати коментар